Den punyo blog


Kenapa kecoh – kecoh.

Posted in Uncategorized oleh ctabnoorsina di Oktober 15, 2008

4 – 5 hari ni ramai sungguh orang yang menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap mamat yang berasal dari india sana. Ramai yang mempertikaikan wajarkah mamat yang memang tak gheti cakap melayu tu diberi gelaran datuk. Malah ramai  juga yang kutuk sana, kutuk sini. Tak kurang juga yang cemburu ya amat bila mamat tu dapat gelaran datuk.

Namun saya tertarik dengan satu artikel yang disiarkan diblog sahabat http://djirwansyah.blogspot.com ( layari blog tersebut untuk kupasan selanjutnya) mengapa le kita susah hati nak pertikaikan gelaran tu. Bukan boleh digunakan dalam kubur pun. Kalau boleh guna bak seperti kata sahabat saya tu, saya pun nak minta gelaran datuk tu. Jadi tak usahlah nak heboh – hebohkan sangat pasal perkara tu sebab tak ada faedahnya bagi kita. Banyak lagi benda lain yang kita kena buat selain daripada bertelagah benda yang bukan – bukan. Yang paling tidak sedapnya tu, yang bercakaran pasal anugerah tu adalah orang melayu. Sudah – sudahlah.

3 Respons to 'Kenapa kecoh – kecoh.'

Subscribe to comments with RSS atau TrackBack to 'Kenapa kecoh – kecoh.'.

  1. budakpasoh said,

    dah identiti agaknya orang melayu tak boleh dipisahkan dengan pingat PHD.suka membesarkan perkara yang kecil.

  2. syahrul said,

    saya sokong pendapat daripada budakpasoh. hidup budakpasoh!hidup budapasoh! budak pasoh ni pompuan ker lelaki?

  3. ctabnoorsina said,

    terima kasih sebab sudi singgah. budak pasoh tu saya tak tahu ler apa jantinanya. kalau pompuan kenapa? kalau lelaki pun kenapa? kalau budak pasoh singgah kat blog nie, buleh ler perkenalkan diri. Dah macam agensi cari jodoh plak.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: