Den punyo blog


Warkah seorang teman.

Posted in Uncategorized oleh ctabnoorsina di November 4, 2008

Den ado kawan. Org putih. Semalam dapek surat. Jadi den dongan bangga 40 tahun nak kongsi surat tu dengan korang sumo.

 

John paboluso mackary

A20-134-76

Avenue garden wonderfull

United kingdom

 

Dear my pren….

Wakena beb… lu apo kabar. Den harap ekau sekeluargo sihat dan tonang serta damai hondak eh. Gua biaso ajo. Den hantar surat kek ekau ni sobab nak ucapkan terimo kasih banyak –  banyak sobab ekau sokeluargo tolah melayan eden somua dongan baik dan ponuh keramahan semaso kunjungan eden tempohari.

 

My pren,

My memori still remember at your family but the most important why I can’t forget Malaysia iolah keramahan rakyatnyo. Jiran tetangga ekau pun baik – baik sampaikan eden pun gaso tak nak balik England lagi. Apo nak buek sobab den pun ado kojo kek sini. Sebagai pemain bola sepak professional, den konolah bokojo kalau tidak camno den nak bagi anak bini den makan. Tapi pengalaman paling best yang eden gasokan bilo ada kek tompek ko ni, bab bahaso. Wa cakap lu beb… sekarang nie den dah jarang – jarang speaking London dah.. bini den sibuk buek kelas tuisyen bahaso melayu dan juga bahasa nogori kau nie… well I can speak very well now… sorilah ter speaking pulak. Makanan pun sodap – sodap jugak.

 

Waktu den taip surat nie den baru ajo solosai adokan perlawanan dengan pasukan yang jugo menjadi kegilaan ramai. Mungkin jugo ekau tadi dah tengok secara live kek t.v ghumah ekau melalui astro. Cuma den berharap satu hari nanti kek u.k ni akan disiarkan pulak perlawanan bolasepak Liga M tu. Den pun maleh nak komen apo2 pasal ko punyo team bola tu takut ekau tegaso dan kocik hati pulak. Cuma den harap satu hari nanti waima den dah pojam mato, Malaysia akan jadi topten dalam list fifa. Bukan sonang nak jadi sonang, tapi kalau tak dipocahkan ruyung mano nak dapek sagu eh. Saguhati pun kono buek kojo dulu. Pado pengamatan den, players negaro ekau dah bagus dah Cuma skill tu kono di gilapkan lagi. Seperkaro lagi, bilo main bola tu jangan ingat macam main guli sobab bola main secara berkumpulan jadi paham pahamlah maksud den nie. Janganlah nak menyalahkan coach aje sobab yang main bola tu bukan coach tapi players tu sondiri. Coach Cuma bagi tunjukajar dan bantuan teknikal ajo.

 

My Pren,

Mungkin tahun dopan den akan dating lagi ke Malaysia. Den ingat nak aturkan perlawanan dengon bolio tompek ekau lawan dongan team kitorang. Tentu bestkan? Ko agak musim nie team mano yang akan jadi juaro EPL. Den dongar ekau punyo league akan bermulo januari dopan, sepatut eh dah buleh mulo dah. Rehat lamo lamo bukannyo bagus sobab players akan jadi lombab, berat badan meningkat dan stamina akan jadi kurang. Tulah sobab copek pancit. Tapi bilo den bagi tau sumo eh ni kek ekau pun, apo ekau buleh buek. Botul tak?

 

Yo my pren.

Agak eh kalau eden bermain dengan pasukan nogori ekau ok tak. Agak2 eh dengan kedatangan den nie pasukan nogori ekau buleh tak jadi juara liga. Eden dongar pun kombar 2 orang tu akan dapek main kek eropah. Baguslah tu. Cari pengalaman bawak balik nogori sendiri.

 

Eden gaso cukuplah buek maso nie dulu. Den nak rehat jap sambil tu nak tengok cd cogito p.ramlee yang ekau kasi tu. 2 hari lopeh anak bini den dah tengok dah, diorang koba kek den baguih cogito eh. Siap guling – guling atas lantai lagi. Ni yang den tak sabar sabar laei nak tengok. Kalau ekau ado cito best ko kirimkanlah kek eden.

 

Kalau ado kosilapan dari sori tatabahaso ko, ayat ko atau pun apo apo ajo. Harap ekau tak marah, sobab den dalam proses nak mengimprovekan skill bahaso nogori ni. Tapi wa cakap lu ler, rakan rakan seperjuangan den tokojut boruk bilo den bercakap guno bahaso ekau nie. Ado yang hampir2 nak pitam lagi.

 

Sampai jumpo lagi dikesempatan yang akan datang, jangan lupo kirim salam kek ketua kampong ekau jang. Bilo den gi sano nanti, den ingat nak ajak ko gi peedee ler. Ekau jago diri baik – baik dan majulah bolasepak untuk Malaysia.

 

Kawan ekaulah nie..

John poboluso

 

 

2 Respons to 'Warkah seorang teman.'

Subscribe to comments with RSS atau TrackBack to 'Warkah seorang teman.'.

  1. riz said,

    a’kum bro, dasat tul org putih, buleh cakap nogori… apa apa pun surat tu penuh dan sarat dengan mesej. Kalau le ada pemain bola negara yang baca blog bro nie, agak2 apa perasaan diorang. Semoga bro terus sukses menulis dalam sinis untuk kesedaran semua.
    hidup MU. Kejor yob kejor.

  2. syahrul said,

    salam,
    saya pun ada kawan kat negara org putih sana tapi takde sepandai kawan ko yg gheti cakap loghat negeri. apo pun penuh dgn sindiran tu. perli tu bro. walaubagaimana pun rangking negara pasa masa ini adalah dikedudukan 151. ok ker tu. Kalau depa kata ok, memanglah depa buta matematik?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: