Den punyo blog


Boikot punya hal.

Posted in Uncategorized oleh ctabnoorsina di Januari 10, 2009

Kekejaman yang dilakukan oleh israel menjadi cerita muka depan akhbar arus perdana di Malaysia. Saban hari ada saja laporan yang amat mendukacitakan dipaparkan diakhbar lantas menyebabkan rasa sebak dan kemarahan rakyat Malaysia semakin membuak – buak. Inilah dunia, yang lemah menjadi mangsa kepada yang kuat dan yang ada kekuatan untuk menghentikan keganasan itu tidak mampu berbuat apa – apa.
Sekarang adalah masa untuk semua umat islam di dunia yang dianggarkan satu billion bersatu padu menentang kezaliman yang dilakukan kaum yahudi itu. Boleh ke kita melaksanakan atau menjatuhkan yahudi binatang itu dengan cara kita memboikot. Boleh! jika semua kita bersatu. Namun untuk mengharapkan rakyat Malaysia semata – mata sahaja adalah satu perbuatan yang sia – sia. Apalah yang boleh kita lakukan untuk menjahanamkan umat yang telah dilaknat allah swt itu melainkan tunjuk perasaan, protes dan berarak memenuhi jalanraya, kemudian hantar memo ke kedutaan amerika. Itu semua tak cukup. Ramai yang kata kita boikot barangan yahudi dan yang seangkatan tetapi pihak media tidak pernah pula menyenarikan secara lengkap apa barang yang perlu diboikot. Setakat ayam goreng, lempeng tebal atau badut hidung besar tu semua tidak mencukupi. Itu semua ramai orang dah tahu. Apa lagi yang perlu diboikot. Tayar kereta? Minyak pelincir? Kalau kita pulaukan barangan itu kita masih lagi ada pilihan lain, barangan buatan malaysia. Kenapa kita tak memenuhkan tangki minyak kita dengan minyak petronas. Salah satu cadangan yang akan menyebabkan pengusaha stesen minyak berlogokan kulit kerang, atau bintang akan mengeluh.Adakah orang kuning itu pun perlu di boikot? Kalau dah tahu apa yang nak diboikot atau dipulaukan. Senang cerita, Kadang – kadang bab pakaian yang dok kita pakai luar dan dalam itu pun ada kaitan dengan yahudi serta sekutu kuatnya, amerika. Kalau kena cara itu pun kita boleh boikot. Rancangan kat t.v tu pun banyak pula yang berkaitan dengan amerika, boikot sekali. Baru diorang tahu yang Malaysia serius dalam perkara ini.
Dalam urusan perniagaan sekali pun, saya sebenarnya menyokong cadangan mantan P.M supaya urus niaga dibuat dalam dinar. Boleh!, memang boleh tetapi bagaimana dengan pak arab sebelah sana. Setuju ke? Itulah masalahnya pada dunia islam sekarang ini, sikap berpuak – puak menjadikan islam mudah diperkotak katik. Sebenarnya kita akan mampu hidup jika tidak membeli atau menggunakan barangan yang dikeluarkan oleh negera – negara yang menyokong kekejaman terhadap mereka digaza. Bak kata pepatah belilah barangan buat Malaysia.
Doa dan harapan saya semoga hari hari akan datang islam tidak mudah lagi menjadi bahan senda jenaka pihak yang tidak berperikemanusiaan. Semakin kita asyik bercerita tentang nasib rakan kita di gaza semakin terguris hati ini, semakin membuak buak kemarahan di hati. Syukurlah, dalam kepayahan sahabat kita meneruskan kehidupan, kita disini terus terusan mengecapi keamanan yang tak ternilai harganya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: